De Zorgviewer: snelle IZA-toets is mooie stap

De positieve beoordeling van de snelle toets van de Zorgviewer aanvraag is een mooie stap in het transformatieproces. Hier zijn we blij mee. De komende periode gaan we volop aan de slag met het vervolg; de verdere uitwerking van het transformatieplan. Hierover volgt later meer informatie.


Ondertussen zitten we ook niet stil wat betreft de doorontwikkeling van de Zorgviewer zelf.
Zo doen we - zoals dat mooi heet- gebruikerservaringen op, ofwel de artsen die er nu mee werken, delen hun bevindingen. Deze kunnen we goed gebruiken bij de constante doorontwikkeling van de Zorgviewer.

Ook zijn we al druk doende met het vervolg. Want dat we verder gaan uitrollen, dat is één ding wat zeker is. En ook dat de animo voor de Zorgviewer groot is. Niet alleen binnen ons RIVO-netwerk in het Noorden, maar ook vanuit andere regio's. Dit sluit ook goed aan bij onze landelijke ambities. 


Een klein doorkijkje

Voor de vervolgstappen van de Zorgviewer gaan we uit van vier fases, waarbij de lancering in april 2024 bij vier zorginstellingen (MCL, Tjongerschans, Dokter Drenthe en UMCG) het uitgangspunt is. Ofwel Fase 1. Het vervolg in grote lijnen:

Fase 2: regionale uitrol. Ofwel uitrol in het RIVO-netwerk in de regio Noord.
Hiervoor gaan we het aantal gebruikers in de regio uitbreiden; zowel meer gebruikers en zorginstellingen met systemen waarmee al een koppeling is gemaakt in fase 1 (Epic, Chipsoft Zorgplatform en Topicus VIP Live) als uitbreiding met nieuwe systemen (Nexus en Nedap - VVT-organisaties). Hiermee realiseren we een solide basis in het RIVO-Netwerk met als doel: tijdswinst voor zorgprofessionals, verhogen kwaliteit van zorg en verlagen (dubbele) diagnostiek. Dit is een goede basis om 'verder te bouwen'.

Fase 3: Mitz en Cumuluz t.b.v. voorbereiding uitrol buiten 'het Noorden'
In de vorige fase konden we (lees: Zorgviewer) de aangesloten systemen bevragen voor patiëntinformatie, maar naarmate er meer systemen worden aangesloten is dit niet langer haalbaar. Het aansluiten op Mitz is dan nodig om dit mogelijk te maken. Verder willen we graag een regio-overstijgende connectie te maken voor de Zorgviewer. Dit door een koppeling te maken met een Cumuluz organisatie in een andere regio (dus buiten RIVO-Noord netwerk).

Fase 4: Landelijke uitrol
Ook wel nationale uitrol genoemd. Dit kan op basis van de Cumuluz uitrol of op basis van de regionaal samenwerkende zorgorganisaties. Uiteraard is het een randvoorwaarde dat fase 3 succesvol is afgerond en dat zowel MITZ als de verbinding met het Cumuluz dataplatform zijn gerealiseerd. 


De livegang op 18 april 2024 (fase 1)


In april 2024 was het zover: de livegang van de Zorgviewer waarbij Dokter Drenthe, MCL, Tjongerschans en het UMCG de eerste gebruikers zijn. De Zorgviewer is bedacht, ontwikkeld en gebouwd door zorginstellingen in Groningen, Friesland en Drenthe zelf.

De Zorgviewer is het eerste systeem in Nederland die zorggegevens tussen verschillende zorgniveaus (eerste, tweede en derde lijn noemen we dat) kan ontsluiten. En dat is uniek! ‘Hiermee gaat een langgekoesterde wens van veel ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen in vervulling: een betere uitwisseling van patiëntinformatie’, zegt Dan Zhang, reumatoloog in het MCL en voorzitter van RIVO-Noord.

Als zorgverlener kun je vanuit je eigen patiënt informatiesysteem, zoals je eigen HIS- of EPD-systeem de Zorgviewer openen. Je hebt hiervoor geen nieuw systeem, applicatie of extra opstartprocedure nodig.

Doordat je als zorgverlener gegevens van elkaar kunt inzien, kun je beter geïnformeerd beslissingen kunt nemen. Bovendien bespaart het een hoop tijd, je hoeft immers minder heen en weer te bellen om de juiste informatie boven water te krijgen.

Wat vooraf ging
Het idee van de Zorgviewer is gekomen vanuit de vraag van de zorgverleners zelf. De huidige administratieve puzzel, het sneller kunnen handelen en het voor de patiënt of cliënt minder lastig maken staan hierbij centraal. Of zoals één van de RIVO-Noord leden het verwoord: “Een totaalbeeld van de patiënt is heel waardevol. Alle afspraken, diagnostiek en verrichtingen in één viewer kunnen zien, scheelt veel uitzoekwerk."

 

Hier doen we het voor!

 Essentieel

Rik van der Werf, cardioloog in het UMCG: “Als je het mij vraagt is de zorgviewer dé oplossing voor de administratieve puzzel die we nu voor elke patiënt moeten leggen. Vaak gaat het goed om wijs te worden uit alle pdf’jes die via XDS binnenkomen, maar het is voor collega’s van de zorgadministratie vaak een enorme zoektocht om alle informatie van een patiënt compleet te krijgen. De zorgviewer is een essentieel onderdeel van goede netwerkzorg, zoals wij die verlenen binnen HartNet. 

Waardevol

Rieanne Aardema, zorgpadcoördinator HartNet en Regine Koning, stafmedewerker Cardiologie in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen hebben meegedacht tijdens de eerste designsessie.
“Een totaalbeeld van de patiënt is heel waardevol. Alle afspraken, diagnostiek en verrichtingen in één viewer kunnen zien, ook die van de eerste- en derdelijn, zou veel uitzoekwerk schelen. Voor onze pacemakertechnicus zijn bijvoorbeeld het controle ECG en de X-thorax, na
implantatie van een CRT-pacemaker in een interventiecentrum, essentieel voor de controleafspraak.” 

Tijdwinst

Clariska Bijlsma, unithoofd CCU en Observatorium in het Martini Ziekenhuis: “De zorgviewer maakt de informatie van een patiënt voor alle betrokken zorgprofessionals inzichtelijk, waardoor er snel overlegd, beslist en gehandeld kan worden. Volgens mij is dit echt optimale inzet van ict in de zorg.” Haar collega Bea Kranenborg, secretaresse CCU en Observatorium, beaamt dit: “We besteden nu nog veel tijd aan het verzendklaar maken en het  verzenden van patiëntgegevens. Ook tussen alle betrokken zorgorganisaties moet er nog vaak contact gelegd worden om de informatie compleet te krijgen, iets wat veel tijd kost. Met de zorgviewer hoeft dat straks niet meer; dat scheelt enorm.”