Wat vooraf ging

De juiste zorg op de juiste plek. Met de juiste informatie. In Noord-Nederland willen we dat gaan doen met de zorgviewer. “De zorgviewer is een concrete uitwerking van onze netwerkzorg-architectuur”, zo vertelde Jan- Joost van Walsum, lead enterprise architect in het UMCG. “Hiermee brengen we alle gegevens van de patiënt of cliënt, vanuit de verschillende zorgorganisaties, samen op één scherm."

In december 2022 gaf het Bestuurlijk ROAZ Noord-Nederland groen licht voor de ontwikkeling en bouw van de Zorgviewer. Begin 2023 is het  projectteam gestart met de eerste fase van de bouw en de bijbehorende (concept)implementatiegids. Dit onder de enthousiaste leiding van Myrthe Bruin en Inkrid Feil, beiden werkzaam in het UMCG (middelste foto hieronder).Uitgangspunten Zorgviewer

Met de Zorgviewer brengen we alle gegevens uit de individuele zorginformatiesystemen samen op één scherm. Zodat elke zorgprofessional in zijn eigen systeem kan werken en op elk moment complete informatie kan opvragen. Elke zorgprofessional krijgt díe informatie te zien, die voor hem of haar relevant is. Een huisarts heeft immers andere informatie nodig dan een medisch specialist.” 
 

 En dit is essentieel

* dat zorgprofessionals altijd een actueel totaalbeeld van de patiënt of cliënt hebben *
* dat samenwerken nog eenvoudiger wordt *
* dat dubbele diagnostiek verleden tijd is *
* dat de administratiedruk daalt *

Prototype

 

“Een prototype van de viewer hebben we eind 2020 ontwikkeld aan de hand van een HartNet-zorgpad, vertelt Jan-Joost van Walsum. In een online designsessie, met toekomstige gebruikers, is de informatiebehoefte van alle betrokkenen in kaart gebracht. Vervolgens hebben ict-teams tijdens een connectathon -een soort digitale snelkookpan- een viewer gebouwd. 

Op basis van die ervaringen zijn stappen gezet voor de ontwikkeling van de definitieve Zorgviewer.