De mensen van RIVO-Noord 

  • Naam: Michiel van den Oever


  • Organisatie: GGZ Drenthe 

  • Functie: Psychiater en Programmamanager Digitale Strategie

 

Psychiater én Programmamanager Digitale Strategie. Dat is Michiel van den Oever. Voor de één zijn dit twee totaal verschillende zaken, voor Michiel niet. 'De digitale ontwikkeling gaat snel en biedt veel kansen, ook voor de ggz en de gezondheidszorg in het algemeen. Die kansen, daar moet je slim gebruik van maken. En dat kan ik vanuit deze combinatie doen, aldus Michiel.’

'Vanuit de inhoud en de praktijk - dus vanuit mijn functie als psychiater - kan ik goed aanschuiven bij technische en digitale onderwerpen. Bij GGZ Drenthe zijn we bijvoorbeeld bezig met een nieuw patiëntendossier. Je merkt hierbij dat de invalshoek van de techniek net even iets anders is dan die van de behandelaars. De kunst is dan om hier gezamenlijk, dus vanuit praktijk én techniek goed naar te kijken. Zo werk je slim samen en kom je tot de beste uitkomst.'

Online Therapie

Digitalisering van behandelingen op het gebied van geestelijke gezondheid, daar is Michiel een groot voorstander van. 'In coronatijd heeft dit een vlucht genomen, maar in de dagelijkse praktijk merk ik  dat hier nog meer te winnen valt. Denk bijvoorbeeld aan therapie gericht op stoppen met roken. Bij Therapieland hebben ze hier goede online modules voor. Die kun je in je eigen tijd, in je eigen vertrouwde omgeving volgen. Al deze programma's zijn gemaakt door professionals en het aanbod is heel breed. Van medicijngebruik afbouwen. omgaan met angsten etc. In ons vakgebied zouden we hier veel meer gebruik van moeten maken, vindt Michiel. 

Samen doen

Het 'samen werken en samen doen' is een rode draad voor Michiel. Goede zorg leveren, dat doe je samen, in een netwerkje om de patiënt heen. 'Uit ervaring weet ik dat even afstemmen met bijvoorbeeld de huisarts van mijn patiënt vaak al een positief effect heeft. Als ik zo wat meer weet over bijvoorbeeld een thuissituatie of andere bijzonderheden,  dan geeft mij dit niet alleen een extra stukje achtergrond en context, maar ook een breder perspectief. Vice versa geldt dit ook, als bijvoorbeeld een cardioloog weet welke medicijnen mijn patiënt gebruikt'. 

Kwaliteit van zorg verbeteren

Dat Michiel een goede informatievoorziening voor de zorgregio Noord-Nederland belangrijk vindt, is dan ook weinig verrassend. Hij ziet dit echt als een groot voordeel, voor de zorgverleners én voor de patiënten. 'We kunnen hiermee de kwaliteit van zorg verbeteren, het kan enorm schelen in het overdrachtssysteem en het geeft duidelijkheid. En dat scheelt tijd en gedoe'. 

Dit is ook de reden waarom de GGZ Drenthe is aangesloten bij RIVO-Noord. 'Ook al zijn we nog niet zo lang aangesloten, ik vind het goed om samen te komen en ideeën en ervaringen uit te wisselen. En niet alleen praten, maar ook om ergens concreet mee aan de slag te gaan, zoals nu met de Zorgviewer. Ook het project rond Lab systemen volgt Michiel op de voet, hiermee kun je echt tijd en 'prikmomenten' besparen. 

Toekomstperspectief

Suggesties voor verdere ontwikkelingen in de regionale informatievoorziening heeft Michiel ook nog wel. Zo zou hij graag een eenduidig en eenvoudig 'communicatiesysteem' voor zorgverleners willen hebben. 'We communiceren nu via verwijsbrieven, soms telefonisch, soms via veilige mail etc. Dit zou toch slimmer moeten kunnen? Ik vind dat ik als behandelaar soms zelf niet goed genoeg of snel genoeg te bereiken ben. Als er dan een urgente situatie is, zoals bij suïcidale zaken, dan wil ik direct kunnen schakelen.'

CMIO

 Naast zijn twee functies als Psychiater en Programmamanager Digitale Strategie zet Michiel zich ook voor het CMIO-schap binnen GGZ Drenthe. Deze functie is er nog niet binnen onze organisatie, die ruim 2500 werknemers heeft. 'We zien zeker wel de meerwaarde van een CMIO-functie. Dit zit er echt aan te komen, dat zie je ook bij andere GGZ-instellingen. Dit staat ook zo beschreven in de plannen van GGZ Nederland.