Nieuws

Waar staan we nu met de Zorgviewer?

Eind december 2023 hebben we de Zorgviewer MVP opgeleverd, de eerste fase van de viewer. 'Is deze MVP-versie dan nu ook al gereed om live te lanceren?' Het antwoord hierop is nee, nog niet. Maar de eerste livegang komt in zicht.

Lees hier verder >>

Bestuurlijk overleg RIVO-Noord

Op 14 november kwamen Rivo-leden én bestuurders samen  voor het jaarlijks bestuurlijk overleg. Centraal stond 'de droom' van zorgverleners in regio Noord én hoe  hier verder stappen in te zetten. We blikken terug op een geslaagd event.

Lees hier verder >>

Video: tweede demo Zorgviewer

Wie kan beter uitleggen waar we de afgelopen maanden aan gebouwd hebben, dan één van de bouwers zelf? Frank Guchelaar laat het ons zien in deze video update.

Bekijk video >>

De mensen van RIVO-Noord:

Graag stellen wij de RIVO-leden aan u voor. Deze keer in de schijnwerpers: Age Boelens van Antonius Ziekenhuis.


Lees hier verder >>

Samen aan de slag

In oktober gingen we aan de slag met workshops op de thema's Psycho-sociale zorg, Chronische en ouderenzorg en Acute zorg. Wat een mooie club deelnemers en wat een betrokkenheid. 

Lees hier verder >>

Ninke vatte de reacties samen 

Ninke Leffers, gynaecoloog en CMIO bij het OZG, wist de reacties pakkend af te sluiten. 'Als ik nu de Zorgviewer demo zie, dan ben ik echt onder de indruk. En ook trots!’ 


Lees volledige reactie >>

Tweede klankbordsessie Zorgviewer

Dat het projectteam goed bezig is met de ontwikkeling van de applicatie Zorgviewer, werd tijdens de tweede live demo in Roden weer duidelijk.


Lees hier verder >>

In de media

Dat we in het Noorden niet stil zitten op het gebied van samenwerking en gegevensuitwisseling, dat wisten wij zelf al lang. Goed dat het nu ook breder opgepakt is in de media, zoals in dit artikel.


Lees hier verder >>

De mensen van RIVO-Noord:

Graag stellen wij de RIVO-leden aan u voor. Deze keer in de schijnwerpers: Wikje Muller - Draaistra van KwadrantGroep.


Lees hier verder >>

Video: demo Zorgviewer

Wie kan beter uitleggen waar we de afgelopen maanden aan gebouwd hebben, dan één van de bouwers zelf? Software ontwikkelaar en bouwer Frank Guchelaar laat het ons zien in deze korte video,


Bekijk video >>

Van OZG tot GGZ

De op de klankbordsessie aanwezige zorgverleners kwamen uit de hele Noordelijke zorgregio. Van Assen tot Beesterzwaag en van Meppel tot Leeuwarden. Daar worden wij wel blij van!


Bekijk het kaartje >>

Suggesties uit klankbordsessie

Alle suggesties en wensen vanuit de Klankbordsessie hebben we genoteerd. Resultaat: twee flipover vellen vol. Deze staan samengevat in een dit overzicht.


Naar het overzicht >>

Klankbordsessie Zorgviewer

De allereerste klankbordsessie van de Zorgviewer op 25 mei werd goed ontvangen. En ook de primeur, de demo van de viewer. Waar heeft het projectteam de afgelopen maanden aan gewerkt? 


Lees hier verder >>

Het is zover!

Sinds vorige week een vereniging. Zo kunnen we nóg beter samenwerken in de regio. Nu en in de toekomst.


Lees hier verder >>

De mensen van RIVO-Noord:

Graag stellen wij de RIVO-leden aan u voor. Deze keer in de schijnwerpers: Michiel van den Oever van GGZ Drenthe.


Lees hier verder >>

Werkbezoek Ministerie van VWS

"Als je met elkaar hetzelfde voorop stelt, je met elkaar durft te zeggen 'dit is nodig', en het vervolgens gewoon doet. Dan kun je echt stappen maken. En dat zie ik hier.“ Zo vat Bianca Rouwenhorst, Directeur Informatiebeleid/CIO van het Ministerie van VWS haar werkbezoek aan de noordelijke zorgregio op 9 maart jl. samen.

Lees hier verder >>

Zorgviewer: van idee tot uitwerking 

Het Zorgviewer 'projectteam' heeft niet stil gezeten sinds 'het groene licht' voor de realisatie van de Zorgviewer. Maar wie zijn nu eigenlijk de mensen die allemaal bij de de bouw betrokken zijn? We stellen ze aan je voor. 
 
Lees hier verder >>

Bouw Zorgviewer gestart 

We zijn gestart! In december zei het Bestuurlijk ROAZ ‘JA’ op het opdrachtgeverschap voor de realisatie van de Zorgviewer en het bouwblok Toestemming. We zijn dan ook verheugd om te kunnen aankondigen, dat het Zorgviewer-ontwikkelteam gestart is met de bouw van de Zorgviewer. 

Lees hier verder >>

In de media

Na de ‘JA’ van het bestuurlijk ROAZ voor de realisatie van de Zorgviewer, schonken regionale en ook landelijke media aandacht aan de Zorgviewer. Zo was voorzitter Dan Zhang 21 december te horen op RTV Noord en verschenen er algemene nieuwsitems op de websites van Skipr en ICT&Health.
 
Lees hier verder >>

De mensen van RIVO-Noord:

Graag stellen wij de RIVO-leden aan u voor. Deze keer in de schijnwerpers: Guido d'Angremont van de Groninger Huisartsen Coöperatie.
 
Lees hier verder >>

Uitgangspunten Zorgviewer

Onze regionale informatievoorziening realiseren we in de vorm van de Zorgviewer. De uitgangspunten van de Zorgviewer hebben we voor je in een afbeelding gestopt.
 
Lees hier verder >>

Een compleet digitaal patiënt- en cliëntdossier nu heel dichtbij 

Zorgverleners in Noord-Nederland gaan gezamenlijk een Zorgviewer bouwen. Hiermee moet alle zorginhoudelijke informatie over patiënten en cliënten beter met elkaar uitgewisseld kunnen worden.

Donderdag 15 december heeft het Bestuurlijk ROAZ Noord-Nederland (Regionaal Overleg Acute Zorg) formeel opdracht gegeven voor het bouwen van deze Zorgviewer, een idee en initiatief van een aantal enthousiaste noordelijke zorgverleners die samenwerken onder naam RIVO-Noord. 
 
Lees hier verder >>

De zorgviewer: aan de slag! 

Woensdag 7 september troffen we als RIVO-leden alle bestuurders van ons samenwerkingsnetwerk. Wat was het goed om elkaar eindelijk in 3D te ontmoeten, in plaats van twee dimensionaal via de schermen van onze laptops en telefoons.
 
Lees hier verder >>

Bouwblokken

Onze regionale informatievoorziening realiseren we in de vorm van de Zorgviewer. Deze bestaat uit negen bouwblokken. Ze zorgen ervoor, dat de Zorgviewer modulair en flexibel opgebouwd kan worden. Alle bouwblokken samen zorgen voor de Zorgviewer.
 
Lees hier verder >>

De mensen van RIVO-Noord

Graag stellen wij de RIVO-leden aan u voor. Deze keer in de schijnwerpers: Franke Volbeda van Treant Zorggroep.
 
Lees hier verder >>

Zorgviewer benoemd als proeftuin voor CumuLuz

CumuluZ is de toekomstige, landelijke IT-architectuur voor een actueel en compleet patiëntendossier. Met het CumuluZ-platform worden worden zorggegevens als één geheel gepresenteerd, zonder dat hier een centrale landelijke database voor nodig is. Onze regionale zorgviewer is hiervoor als proeftuin benoemd.

Anders dan veel andere landelijke initiatieven wordt de CumuluZ-implementatie gebaseerd op een bottom-up (agile-scrum) benadering, waarbij succesvolle proeftuinen worden opgeschaald tot een landelijk dekkend zorgplatform voor alle zorgverleners en patiënten.

Download de executive summary van CumuluZ hier >>

Het waarom en hoe van RIVO-Noord

De zorg verandert. Als zorgprofessionals vormen we steeds meer een netwerk rond de patiënt. Een gezamenlijke informatievoorziening voor al die zorgprofessionals is essentieel. Sterker: een regionale informatievoorziening is daarvoor het fundament. Zodat alle zorginformatie beschikbaar is voor alle zorgprofessionals in het zorgnetwerk. Altijd en overal. 

Lees hier verder >>

Vruchtbare acute zorg-bijeenkomst

Dinsdag 24 mei organiseerde ROAZ-bureau Acute Zorgnetwerk Noord Nederland een bijeenkomst over de toekomst van acute zorg in onze zorgregio. Bestuurders en professionals van de noordelijke zorgorganisaties waren hierbij aanwezig.

Door middel van vier strak getimede pitches werden zij geïnformeerd over de vier -hoogst geprioriteerde- ROAZ-thema’s: zorgcoördinatie en capaciteit, personeel, landelijk beleid en data-beschikbaarheid en slimme zorgtechniek. En laat nou data-beschikbaarheid precies 'ons ding' zijn.

Lees hier verder >>

Bestuurlijk supportteam 

We zijn RIVO-Noord begonnen met een aantal zorgverleners, die samen dezelfde wensen hadden én nog steeds hebben: een gezamenlijke informatievoorziening voor onze zorgregio. Dit is essentieel om, ook in de toekomst, onze inwoners  de best mogelijke zorg te kunnen blijven bieden. Inmiddels is ons bescheiden comité uitgegroeid tot een regionaal samenwerkingsnetwerk. En sinds kort worden we hierbij ondersteund door een Bestuurlijk supportteam.

Lees hier verder >> 

Labgegevens delen 

Laboratoria, zorgverleners, patiënten, cliënten en onderzoekers wisselen dagelijks duizenden laboratoriumgegevens uit. De laboratoriumonderzoeken maken een belangrijk onderdeel uit van de medische zorg. Ook in onze zorgregio.

Any minute uitslagen kunnen inzien, is een grote wens binnen onze zorgregio. Het zorgt ervoor, dat we ons vak beter kunnen uitoefenen en we onze patiënten en cliënten van de best mogelijke zorg kunnen voorzien.

Lees hier verder >>

De mensen van RIVO-Noord

Via deze weg stellen we graag onze RIVO-leden voor. Wie is het? Bij welke zorgorganisatie werkt dit RIVO-lid? En wat hoopt hij/zij/hen/die voor informatievoorzieningsdromen te verwezenlijken?

Deze keer de eer aan Ninke Leffers, gynaecoloog en CMIO bij het Ommelander Ziekenhuis Groningen.

Lees hier verder >> 

Uitnodiging: denk en praat mee

Al veel zorgorganisaties zien het belang van een regionale informatievoorziening in en zijn aangesloten bij RIVO-Noord. Is jouw zorgorganisatie nog niet aangesloten, maar wil je wel graag participeren? Of een keer aansluiten bij ons maandelijks overleg? Dan kan! Meld je dan bij een van onze contactpersonen, zij vertellen je graag meer! 

Mooie informatievoorzieningsstappen

De juiste zorggegevens op de juiste plek, zodat we de any time de juiste zorg kunnen verlenen in Noord-Nederland. Dat is waar we ons samen als RIVO-Noord richten. Met als ultieme stip op de horizon de realisatie van de zorgviewer, maar in de tussentijd worden er prachtige, concrete tussenstappen gezet. Stappen die vooral voor de medewerkers van de zorgadministraties grote winst opleveren.  

Lees hier verder >>

De mensen van RIVO-Noord: Tom Sterk

Via deze weg stellen we graag onze RIVO-leden voor. Wie is het? Bij welke zorgorganisatie werkt dit RIVO-lid? En wat hoopt hij/zij/hen/die voor informatie-voorzieningsdromen te verwezenlijken? Aan Tom Sterk de eer om het spits af te bijten.

Lees hier verder >>

De zorgviewer: waar staan we?

Een veelbesproken onderwerp binnen RIVO-Noord is de regionale zorgviewer, daar werken we samen naartoe. Met concrete tussenstappen, zodat zorgprofessionals en medewerkers medische administratie in de tussentijd zo eenvoudig en snel mogelijk inzicht hebben in de zorginformatie van patiënten en cliënten.

Lees hier verder >>

In de media: ‘Ik ben een groot voorstander van eigen regie patiënten’

In augustus verscheen in ICT&Health een interview met Annet Dam, huisarts bij Huisartsenpraktijk Het Bolwerk in Franeker, over de komst van PGO’s.

Download het interview hier >>

Marc Seelen geeft voorzittershamer door aan Dan Zhang

Begin juli nam internist-nefroloog en cmio binnen het UMCG afscheid als voorzitter van RIVO-Noord. Hij gaf de voorzittershamer door aan Dan Zhang, reumatoloog en cmio binnen het MCL. Bij deze een ode aan Marc, die zijn rol als voorzitter natuurlijk en inspirerend heeft gepakt.

Lees hier verder >>

Kwartiermakers zijn los

We zijn als RIVO-Noord van start gegaan met een enthousiaste groep CMIO’s en CIO’s, vanuit een gezamenlijke behoefte. Nu, ruim een jaar later, hebben we een stevige visie ontwikkeld en begint onze identiteit te groeien. Tijd om een en ander toekomstbestendig te maken!
 
Lees hier verder >>

In de media: één zorgviewer voor de zorg

Op de website van Zorgverbeteraars verscheen in mei 2021 een interview met o.a. voormalig RIVO-Noord voorzitter Marc Seelen.

Lees het interview hier >> 

Focus

Afgelopen voorjaar (2021) hebben we vanuit RIVO-Noord ons eerste magazine gemaakt: FOCUS op informatievoorziening in de zorgregio Noord-Nederland

Lees hier verder >>