Klankbordsessie Zorgviewer


Donderdag 25 mei was het zover: de allereerste klankbordsessie van de Zorgviewer. Met als primeur de demo van de viewer. Waar heeft het projectteam de afgelopen maanden aan gewerkt? En wat kunnen zorgverleners er eind dit jaar van verwachten?

"Eigenlijk kun je het bouwen van de Zorgviewer een beetje vergelijken met de bouw van een huis. Maar dan wat complexer. En omdat we agile werken, kunnen wij het bouwproces tussentijds bijsturen. Want we kennen allemaal wel de zwarte keuken in het fonkelnieuwe nieuwbouwhuis, waar de lampen toch wat wonderlijk boven de robuuste tafel hangen. De architect had er bij de start geen rekening mee gehouden dat de tafel ergens anders kwam te staan." Zo begon Frank Guchelaar, engineer bij het UMCG en lead van het Zorgviewer bouwteam zijn presentatie in de 'piste' van de Health Hub Roden. Waar in een informele setting zorgverleners en 'informatici samen kwamen voor de klankbordsessie.

De spanning was al wat opgevoerd door Rik Voerman, de 'spreekstalmeester' van de middag.
In vogelvlucht liet hij nog even zien hoe het Zorgviewer idee ontstaan is en hoe dit vervolgens tot uitvoering kwam. Duidelijk was Rik ook. Dat het bouwteam geen wonderen kan verrichten, dat we veel uitdagingen tegenkomen, zoals het Mitz (toestemmingsregistratie) dat nog niet ingeregeld is én dat we keuzes moesten maken in deze eerste fase. Maar bovenal dat het uitgangspunt blijft dat de Zorgviewer informatie beschikbaar maakt voor alle zorgaanbieders. Dat het dus niet 'alleen een feestje voor de ziekenhuizen is'.

Demo
Frank: "Voordat ik begin, gaan we eerst naar de fundering kijken, de implementatiegids, een cruciaal onderdeel van de viewer. Dit kun je vergelijken met de bouwtekeningen. Dit is de basis en hét startpunt voor de softwareontwikkeling en implementatie".


"Genoeg gepraat. Hoogste tijd voor de demo. Even goed om te vermelden dat ik voor nu de Zorgviewer niet opstart vanuit ons eigen bronsysteem (EPD - Epic in dit geval), maar vanuit een testomgeving. Deze omgeving gebruikt exact dezelfde opstarttechniek als we later dit jaar gaan implementeren. Na de identificatie van de zorgverlener, kan een patiënt geselecteerd worden. De startpagina (dashboard) is nu nog blanco, op patiënt naamgegevens na. Wij horen straks graag van jullie welke informatie hier essentieel zou kunnen zijn." Tijdens het tweede deel van de sessie, de interactie, werden hier al enkele goede suggesties voor gedaan.

Verwijsbrieven
Het onderdeel correspondentie 'verwijsbrieven' kon rekenen op veel bijval vanuit de zaal. Dit zijn PDF-bestanden, goed leesbaar en doorzoekbaar. Zo toonde Frank dat je kan zoeken op bijv. 'Ibuprofen'. De extra filter- en sorteringsopties (zoals datum) maken het nog eenvoudiger in gebruik. Vervolgens toonde Frank de andere onderdelen die de viewer nu al heeft, van Problemen inclusief diagnoses tot Verrichtingen (operatieve verrichtingen) en Behandelaanwijzing.

Waardevolle feedback
De reacties uit de zaal waren positief. "Ook al zit ik in een aantal clubjes en wist ik al het één en ander over de ontwikkeling, begon Yoeri Zuidwijk, maar dit overtreft mijn verwachtingen. De grootste winst die ik zie, is tijdswinst. Verwijsbrieven zijn voor ons als huisarts dagelijkse kost". Margriet Kiesouw, verpleegkundig consulent Cardiologie bij het Martini Ziekenhuis en zorgpadcoördinator van HartNet voegt hier aan toe. "Dit misten we nog inderdaad, wat een goede aanvulling voor ons. Wel wil ik jullie nog op het hart drukken ervoor te zorgen dat er geen printscreens in de viewer komen. We willen overtypen voorkomen, dit geeft kans op fouten. Knippen en plakken, dat zou het moeten zijn." Dit werd beaamd door Jan-Joost van Walsum, IT-architect van de Zorgviewer. "Vandaar dat we PDF-bestanden laten zien". 

Alle suggesties, wensen en bedenkingen werden genoteerd, zodat het projectteam deze mee kan nemen in een vervolg. Aan het eind van de sessie nam RIVO-voorzitter Dan Zhang nog even het woord, om alle aanwezigen enorm te bedanken én om vanuit haar eigen rol als CMIO het vertrouwen in de zorgviewer én het bouwteam uit te spreken. "Zegt het voort en we willen jullie hierbij alvast uitnodigen voor een vervolgsessie in het najaar." Na een gezellige borrel na afloop, kunnen wij als RIVO-Noord terugkijken op een zeer geslaagde sessie!


Terugblik in beeld

Hieronder de klankbordsessie van de Zorgviewer op donderdag 25 mei in beeld gebracht. Locatie: Health Hub Roden