De mensen van RIVO-Noord 

  • Naam: Wikje Muller - Draaistra


  • Organisatie: KwadrantGroep

  • Functie: Chief Nursing Information Officer (CNIO)

 

Twee maanden geleden is Wikje officieel benoemd als Chief Nursing Information Officer (CNIO) bij KwadrantGroep. Een primeur in Nederland; Wikje is hiermee de eerste CNIO binnen een VVT-organisatie. ‘Ik ben er supertrots op dat wij als KwadrantGroep deze functie op de kaart hebben gezet. En voor mijzelf valt hiermee ‘alles op zijn plek'. Ik kan nu een onafhankelijk advies geven en echt een meerwaarde leveren. Zowel voor verpleegkundigen, patiënten, maar ook voor zorgbesturen, leveranciers en collega zorginstellingen.

‘Sinds mijn 16e ben ik al werkzaam in de zorg. Of beter nog, heeft de zorg mijn hart gestolen, vertelt Wikje. ‘Na jarenlang als wijkverpleegkundige gewerkt te hebben, ben ik mij gaan verdiepen in de digitalisering van zorgprocessen. Sommige zaken zouden toch slimmer moeten kunnen? Waarom gebruiken we eigenlijk dit formulier? Business Analist bij KwadrantGroep was dus een logische vervolgstap. Een goede zet; want ik sprak zowel de taal van de zorg én verstond de IT-taal goed.’ ‘Daar heb ik nu als CNIO trouwens ook veel profijt van, dat ik weet hoe de praktijk werkt, scheelt veel tijd en gedoe’ voegt Wikje toe.
 
Positieve strijdlust

Een positieve strijdlust, dat is echt kenmerkend voor Wikje. Misschien niet heel opmerkelijk; de betekenis van haar naam is dan ook ‘strijder’. ‘Dat heeft er bij mij altijd al ingezeten. Ik heb geleerd om de frustratie over sommige zaken - zoals de verschillende (financiële) belangen van partijen – om te zetten in iets positiefs. Door samenwerking en krachten te bundelen. Zo heb ik een aantal Friese VVT-organisaties en huisartsen bij elkaar weten te krijgen om samen te zoeken naar een oplossing voor gegevensuitwisseling. 

DWAAN! 

Als CNIO, kan ik ook positief gaan ‘strijden’ voor verdergaande informatievoorziening en gegevensuitwisseling. Zo hebben we met het project DWAAN! (Vanuit het Fries vertaald: Doen!) al een grote stap gezet. Dit project is gericht op uitwisseling van patiëntgegevens tussen de huisarts en de VVT-organisatie. Het gaat hier alleen om relevante gegevens zoals bloedsuikerwaardes of reanimatiegegevens. Dit kan echt een verschil maken, vooral bij urgentie. En daarnaast scheelt het veel dubbel werk en overtypen.’ 

Digitalisering 

Voor Wikje is het zo duidelijk als wat: digitalisering is geen doel, maar een middel om doelen te behalen. Vereenvoudigen van processen, minder administratieve last en meer tijd voor de patiënt, dat is het uitgangspunt. ‘Zo kreeg ik in mijn vorige functie signalen uit het werkveld dat de token voor inloggen en authenticatie die wij destijds hadden, tijdrovend en omslachtig was. Dankzij de korte lijntjes met mijn IT-collega’s, is er toen snel gehandeld en zijn we overgestapt naar een nieuw token. 

Gedeelde visie

De basis van samenwerking is met elkaar in gesprek gaan. En dat doe ik graag, vertelt Wikje. Zo kwam ik tijdens mijn opleiding voor CNIO aan de TU Eindhoven in contact met Dan en Yoeri, respectievelijk voorzitter en bestuurslid van RIVO-Noord. En we bleken een gedeelde visie te hebben; betere informatievoorziening in de zorg door het delen van gegevens. Waarbij de gegevens ‘aan de bron blijven’ en dus niet ergens naar toe worden gekopieerd of er een heel nieuw systeem voor wordt opgetuigd. Principes die wij in het project ‘DWAAN!’ gaan toepassen en RIVO-Noord toepast bij de ontwikkeling van de Zorgviewer. In beide projecten komt er een oplossing met een kijkglas-principe. 

Ideale wereld
Tot slot de vraag aan Wikje hoe haar ideale wereld van informatie uitwisseling er uit ziet. ‘Dan ga ik toch echt voor het spraakgestuurd rapporteren. Zodat de verpleegkundige haar handen vrij heeft. En het rapporteren dan op een eenduidige manier – het eenheid van taal-principe. Ga ik nog een stapje verder, dan zou ik graag zien dat data vrij beschikbaar is voor de hele zorgketen. Kortom, we hebben de komende jaren nog genoeg te doen….’ zo sluit Wikje dit interview af. 

VVT

De afkorting VVT staat voor Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg. Waar het vroeger vanzelfsprekend was dat ouderen die hulp nodig hadden werden opgenomen in een verpleeg- of verzorgingstehuis, is dat nu niet meer zo. Ouderen die niet meer zelfstandig kunnen leven, worden geholpen binnen de VVT. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van thuiszorg zijn. 

Wikje Muller-Draaistra werkt bij bij KwadrantGroep, een toonaangevend zorgconcern in de Friese Ouderenzorg. De ruim 6.300 collega's en.1.600 vrijwilligers vormen samen het kloppend hart van deze VVT-instelling.