De mensen van RIVO-Noord
- Naam: Gia Wallinga
- Organisatie: Icare
- Functie: Directeur - bestuurder
Het is haar eerste afspraak op deze maandagochtend. Gia Wallinga, directeur-bestuurder bij Icare, Verpleging en Verzorging, maakt echter met plezier tijd voor dit gesprek. Want dat Icare sinds kort aangesloten is bij RIVO-Noord en waarom ze hier blij mee is, dat wil ze wel graag vertellen.
Betrokkenheid, duidelijkheid en toekomstgericht; hiermee zou je Icare kunnen omschrijven. Maar na afloop van het gesprek herken ik Gia hier zelf ook wel in. Haar achtergrond als wijkverpleegkundige en gezondheidswetenschapper speelt hierbij ongetwijfeld een grote rol. Zoals Gia later in het gesprek vertelt: "Als wijkverpleegkundige stap je als het ware in het leven van de mensen zelf. In dat van je cliënten maar ook van het netwerk er om heen. Je moet goed kunnen schakelen, verbinden, keuzes maken en vooruit denken."
Rode draad
Het belang van het netwerk rond een patiënt of client loopt als een rode draad door het werkend leven van Gia heen. Ook in haar huidige functie als directeur-bestuurder ziet ze wat de kracht van het netwerk is en hoe belangrijk het delen van informatie in dat netwerk is. Maar ook dat informatie uitwisselen in de praktijk soms lastiger gaat dan je zou willen of had voorzien. En terwijl het steeds sneller uitwisselen van noodzakelijk is, omdat mensen sneller switchen tussen verschillende organisaties in de zorg. Zoals bijvoorbeeld tussen een poli in het ziekenhuis en de zorg die je erna thuis krijgt.
Dit is ook de reden dat Gia's interesse voor RIVO-Noord was gewekt. "Uitwisselen van relevante informatie, dat is immers cruciaal voor goede en veilige zorg. Hierin moeten we als zorginstelling slim gebruiken van de digitalisering en regionale samenwerking. Dit is iets waar RIVO-Noord al goede stappen in heeft gezet", aldus Gia.
Ook op andere vakgebieden heeft Icare haar krachten in de regio gebundeld. Zoals op het gebied van nachtzorg, de zorg tussen 23:00 uur en 07:00 uur. Dit doen ze nu in samenwerking met andere organisaties op basis van dezelfde visie. Gia: "Zo kunnen we samen goede nachtzorg blijven leveren en de zorg toegankelijk houden in een krapper wordende arbeidsmarkt."
Fysieke map
Overigens is de vraag naar goede informatie-uitwisseling niet alleen van deze tijd vertelt ze. "Zo had je 'vroeger' ook wel dat een brief per post te laat kwam en twijfelden we soms aan de meerwaarde voor andere disciplines van het zorgdossier op tafel thuis. Het grappige is, dat we nu achteraf vinden hoe handig zo'n map wel niet was. Maar toen we er mee werkten, zagen we dit niet eens zo." Gia: het grote verschil is wel dat alles nu veel sneller gaat; het tempo in de zorg ligt veel hoger. Waar je vroeger bijvoorbeeld enkele dagen in het ziekenhuis lag, kan dit nu een dagopname zijn. Als toen een brief vertraagd was, kreeg je de informatie gewoon wat later. Nu zou die informatie echt te laat komen, dan is de patiënt inmiddels al lang weer naar huis.
Ontslag
Naast netwerkzorg, is het inzetten van beeldzorg één van de speerpunten voor Icare. 'Hier geloven we echt in. Zo kunnen mensen langer zelfstandig blijven én zelf regie houden. Dat dit werkt in de praktijk, laat een filmpje zien dat Icare onlangs deelde. Hierin vertelt een 92-jarige client dat hij 'alle medewerkers van Icare ontslag gaf, omdat hij het voortaan zelf wel kan'. Zelf thuis metingen doen, zoals bloeddruk en daarna beeldbellen via de tablet op een afgesproken tijdstip. En dit gewoon vanuit huis. Zo hoef je dus niet zelf te reizen of te wachten tot er iemand bij je langs komt. "Ik heb hiermee mijn vrijheid terug, " zo sloot de 92-jarge de video af.
Verbinding
Verbinding is dus belangrijk voor Icare. In de breedste zin van het woord. "Dat is ook mede de reden geweest om aan te sluiten bij RIVO-Noord. Zodat we elkaar in de regio goed weten te vinden. Wij hebben zelf twee Chief Information Officers (CNIO's) aan boord. Hoe mooi is het dat ze in het netwerk van RIVO-Noord met CMIO's en CNIO's van andere zorginstellingen, ervaringen en kennis kunnen uitwisselen. Of er concreet mee de slag gaan, zoals bij de Zorgviewer." Als laatste voegt Gia nog even toe, dat ze het zo ideaal vindt dat je de Zorgviewer gewoon vanuit je eigen zorg informatiesysteem kunt openen, zonder extra inlogprocedures. En die steken wij als RIVO-Noord dan weer in onze zak!